Spinalna stenoza

Spinalna stenoza pomeni zožitev spinalnega kanala in/ali foramnov, skozi katere izstopajo spinalni živci. Pojavnost spinalne stenoze je približno 5-odstotna, pri čemer ima manj kot polovica bolnikov zaradi stenoze klinično pomembne težave. S starostjo se pojavnost spinalne stenoze povečuje. Po 65. letu starosti je stenoza najpogostejši razlog za operativno zdravljenje ledvene hrbtenice.

Najpogostejši simptom spinalne stenoze je nevrogena klavdikacija, tj. bolečina v nogah, ki se stopnjuje s hojo. Bolnik lažje hodi navzgor kot navzdol, ustreza mu, če je pri stanju in med hojo nagnjen naprej. Poleg bolečin v nogah se lahko pojavlja tudi bolečina v križu. Simptomi spinalne stenoze sčasoma počasi napredujejo. Rezultat operacije je ugodnejši, če simptomi, povezani s stenozo trajajo krajši čas.

Odločitev o operativnem zdravljenju spinalne stenoze ledvene hrbtenice je relativno enostavna. Indikacije za operativni poseg so:

  • klavdikacijska bolečina nog, ki onemogoča hojo daljšo od nekaj sto metrov, pri čemer v šestih mesecih konservativnega zdravljenja ne pride do izboljšanja,
  • nevrološka simptomatika (pareza mišic spodnjih okončin).

Operativno izvedemo sprostitev (dekompresijo) živčnih struktur na ta način, da odstranimo del, t. i. lamin, zadnjega dela vretenc s pripadajočimi ligamenti. Ob dekompresiji ohranimo čim več kostnih struktur, v veliki večini primerov lahko spinalni kanal dekomprimiramo le z ene strani, pri čemer ohranimo trnaste odrastke, inter- in supraspinozne ligamente ter fasetne sklepe na manj prizadeti strani. Na ta način lahko ob dekompresiji ohranimo stabilnost hrbtenice.

Facebook
Twitter
LinkedIn