Hernija medvretenčne ploščice

Hernija diskusa pomeni izbočenje želatinoznega jedra medvretenčne ploščice skozi njen vezivni obroč. Najpogosteje se pojavi v spodnji ledveni hrbtenici in dostikrat pripelje do utesnitve živčnih struktur.

Posledica hernije je lahko bolečina v križu in/ali bolečina v nogi, bodisi po zadnjem delu stegna in goleni v obliki ishialgije (išijasa), ali po sprednjem delu stegna do kolena. Poleg bolečine se lahko pojavi slabši ali spremenjen občutek za dotik v spodnji okončini, v hujših primerih pa tudi oslabelost nekaterih mišic noge.

V kolikor bolečine v spodnji okončini ob herniji trajajo več kot tri mesece, ali v primeru oslabelosti mišic spodnjih okončin je potrebna operacija. Operacija je nujna v primeru pojava motenj pri odvajanju vode in/ali blata (sindrom kavde ekvine). Opravljena mora biti v roku 24 ur od pričetka simptomov.

Ob operaciji odstranimo del medvretenčne ploščice, ki pritiska na živčno korenino. Poseg končamo z odstranitvijo dela medvretenčne ploščice, ki je izgubila funkcijo blažilca med vretencema. Pristop je manj invaziven, tako da ohranimo večji del kostno-vezivnih struktur zadnjega dela gibalnega segmenta. Na ta način ohranimo prožnost in stabilnost hrbtenice.

Facebook
Twitter
LinkedIn