Nasveti

Išias (išijas) najpogosteje povzroča hernija medvretenčne ploščice

Rok-Vengust_Diskus-hernija-1

Foto: Thinkstock photos

Išias (išijas) občutimo kot bolečino v nogi, ki se širi iz hrbtenice, tipično po zadnjem delu stegna in pod kolenom po goleni v stopalo, pojasnuje ortoped prof. dr. Rok Vengust, dr. med. V veliki večini primerov je išias posledica diskus hernije, izbočenja medvretenčne ploščice, ki se najpogosteje zgodi med 4. in 5. ledvenim vretencem. Redkeje je išias posledica druge patologije v hrbtenici, je povedal priznani ortoped Rok Vengust.

Diskus hernija se lahko pojavi tudi v višjih delih ledvene hrbtenice, a je to redkeje; v tem primeru so utesnjene zgornje ledvene korenine, posledica pa je bolečina, ki se širi po sprednjem delu stegna do kolena.
Išias ni simptom, ki bi ga bolnik zdravil sam, ampak naj ob pojavu bolečine obišče splošnega zdravnika, svetuje ortoped Rok Vengust. Bolnika običajno najprej zdravi konzervativno, kar pomeni, da mu predpiše zdravilo za blaženje bolečine, ga po potrebi napoti na fizioterapijo, svetuje počitek ali pa bolnika napoti k specialistu ortopedu, ki se odloči o nadaljnjem zdravljenju.

 Več podrobnosti v članku, ki je bil objavljen v časopisu Dnevnik.

Bolečina v križu nas lahko povsem ustavi

Bolečina v križu je lahko neznosna, z njo pa se je srečuje kar 80 odstotkov prebivalcev. Bolečina v križu se lahko širi od križa, proti zadnjici in stegnu in se širi po vsej nogi. Ko je zelo hudo, pridejo pacienti zagotovo k zdravniku. Če ne pomaga konzervativno zdravljenje ( z zdravili), pa se takšen pacient zagotovo sreča z ortopedom.

Hude bolečine pacienta povsem ustavijo, bolečina je lahko naravnost neznosna, pojasnuje ortoped prof. dr. Rok Vengust, dr. med. “Dve tretjini hernij gre samo nazaj, ob pomoči zdravil, 90% ishialnih bolečin torej spontano mine in se lahko znova ponovi.
Če pa znaki išiasa trajajo več kot dva meseca, je potrebno operativno zdravljenje, da se izognemo poškodbi živca,” pravi prof. dr. Rok Vengust, “večina operacij pa se konča z zelo dobrim, odličnim rezultatom.”

Pogovor z ortopedom prof. dr. Rokom Vengustom, dr. med. Lahko poslušate tukaj

Ledvena hrbtenica - bolečine in zdravljenje

Segmentna nestabilnost

Segmentna nestabilnost

Ledvena hrbtenica je sestavljena iz petih ledvenih vretenc, ki so med seboj ločena z diskom. Medvretenčne ploščice so med najbolj obremenjenimi strukturami v telesu, zlasti v ledvenem delu hrbtenice. Obraba se začne že zgodaj, v drugem desetletju življenja in prizadene veliko večino ljudi, pravi ortoped prof. dr. Rok Vengust, dr. med. Težave se pogosto začnego z bolečinami v križu, te pa se lahko širijo v nogo, kar poznamo kot išias.

Bolečina v križu se razvija postopno, lahko pa se pojavi nenadno. “Običajno se pojavi bolečina v križu, potem se pojavi bolečina v nogi in bolečina v križu popusti, tej bolečini v nogi se nato lahko pridruži oslabelost, potem tudi bolečina v nogi mine in ostane samo oslabelost oziroma pareza. To je klasičen potek simptomatike ob herniji diska, ni pa najpogostejši,” pojasnuje ortoped prof. dr. Rok. Vengust, dr. med.

Več podrobnosti v članku iz ABC zdravja.

Operacija hrbtenice je danes manj invazivna

Operacija hrbtenice danes teži k manj invazivnim operacijam, kar pomeni, da ortoped operira skozi manjše reze. S tem je manjša intaoperativna poškodba mehkih tkiv in lažja in hitrejša rehabilitacija, pravi ortoped prof. dr. Rok Vengust, dr. med.

Razvoj operacij diskus hernije gre v smer endoskopskih operacij, pri katerih v telo vstavimo endoskop, s katero prikažemo hernijo in jo odstranimo, za razliko od klasičnega posega, kjer je rez velik 3–4 centimetre, pravi ortoped Rok Vengust.

“Prednost endoskopskih operacij je v tem, da manj poškodujemo mišice, hkrati pa skrajšamo zgodnji pooperativni čas; vendar so zaradi majhnih rezov tovrstne operacije zamudnejše, zanašati se je treba na rentgen, optiko itd., posledično operacija traja dlje časa in tako bolnik kot tudi operater sta izpostavljena večjemu sevanju.”

Več o bolečinah v hrbtenici in operacijah v članku

Stenoza ni edina težava s hrbtenico pri starejših

Ortoped Rok Vengust

Stenoza ledvene hrbtenice spada med najpogostejše bolezni hrbtenice po 55. ali 60. letu starosti. “Takrat pride do zoženja hrbteničnega kanala (po katerem gre hrbtenjača) ali kanala, iz katerega iz hrbtenice izhajajo živci v noge”, pravi ortoped prof. dr. Rok Vengust, dr. med. Glede na staranje prebivalstva in njegovo vse daljšo aktivnost je razumljivo, da se potrebe po operacijah hrbtenične spinoze povečujejo.

Sicer pa stenoza ni edina hrbtenična težava pri starejših, prihaja še do zdrsov vretenc, nepravilne ukrivitve in celo motnje sagitalnega ravnovesja.
»Vemo, da je hrbtenica postavljena v obliki dvojne črke S in da nam to omogoča pokončno držo. Če se spodnji del te dvojne črke S izgubi, pomeni ledveno lordozo, ukrivljenost ledvene hrbtenice proti trebuhu. Bolj ko smo premaknjeni naprej, toliko izrazitejša je mišična obremenitev. Pri slabi drži, ki je posledica degenerativnih sprememb, lahko oseba nekaj časa z večjim mišičnim naporom še stoji ali hodi. Potem tega ne more več, je nagnjena naprej in lahko hodi samo s palicami,” je za revijo Vzajemnost povedal ortoped Rok Vengust.

Podrobnosti članka si preberite tukaj.