Osteoporotični zlomi vretenc

Osteoporoza se pojavlja pri ženskah po menopavzi, pri obeh spolih pa nekako po sedemdesetem letu starosti. Slaba polovica osteoporotičnih zlomov prizadene hrbtenico, najbolj pogosto prsnoledveni prehod, prsno hrbtenico in najredkeje ledveni del hrbtenice.

Tipično se ob zlomu pojavi nenadna mehanična bolečina, ki je izrazitejša ob aktivnostih. Do zloma lahko pride spontano ali že ob vsakdanji obremenitvi, gibu. V nekaterih primerih osteoporotični zlom vretenca mine brez bolečin, na to, da je nekaj narobe, pa bolnika opozori šele spremenjena oblika hrbtenice, navadno nagib naprej.

Zlom lahko učvrstimo in hkrati preprečimo pojav deformacije s tako imenovano vertebroplastiko. V vretence injiciramo kostni cement. Operacijo opravimo v lokalni anesteziji, lahko kot ambulantni poseg. Večji poseg je kifoplastika, pri kateri vretence v želji po repoziciji zloma, »napihnemo« s pomočjo balona. V votlino, ki tako nastane, injiciramo kostni cement. Operacijo opravimo v splošni anesteziji, potrebna je hospitalizacija.

Facebook
Twitter
LinkedIn